ساعات کاری: شنبه تا چهارشنبه 14 الی 20
(021) 22809431

تنبلی تخمدان

تنبلی تخمدان که در اصطلاح پزشکی، سندرم تخمدان پلی کیستیک نیز نامیده می شود، اختلال شایع هورمونی در میان خانم ها در سنین باروری می باشد. خانم های مبتلا به این سندرم معمولا با پریودهای طولانی مدت و یا بالا رفتن سطح هورمون های مردانه روبرو می شوند. دکتر سیمه یگانه بهترین جراح زنان و زایمان در شمال  تهران در رابطه با این عارضه توضیحاتی را بیان نموده اند که در ادامه به آن ها خواهیم پرداخت.

 

تنبلی تخمدان

Contents

 

ویژگی های بارز تنبلی تخمدان

سه ویژگی بارز این عارضه را می توان موارد زیر دانست:

  • بر هم خوردن نظم سیکل قاعدگی، که در چنین شرایطی، تخمک به طور منظم از تخمدان ها آزاد نمی شود.
  • بالا رفتن سطح اندروژن، افزایش سطح هورمون های مردانه در بدن خانم ها که می تواند منجر به بروز علائم و
  • نشانه های فیزیکی مانند رشد موی زائد در صورت و یا سایر نواحی بدن شود.
  • تخمدان پلی کیستیک، که در چنین شرایطی، تخمدان ها بزرگ و مملوء از مایع می شوند.

در صورتی که حداقل یکی از دو مورد بالا مشاهده شود، سندرم تخمدان پلی کیستیک توسط بهترین دکتر درمان تنبلی تخمدان در اقدسیه تهران تشخیص داده خواهد شد.

علائم و نشانه های سندروم تخمدان پلی کیستیک

در صورت ابتلا به این بیماری ، علائم آن از اوایل بیست سالگی ظاهر خواهد شد. برخی علائم شایع این اختلال عبارت است از:

  •  برهم خوردن نظم سیکل قاعدگی و یا قطع کامل آن
  •  بروز مشکلات باروری که نتیجه برهم خوردن تخمک گذاری و یا عدم تخمک گذاری می باشد
  • رشد موی زائد به خصوص در نواحی مانند صورت، قفسه سینه و یا پشت بدن
  •  افزایش وزن
  •  نازک شدن موی سر و یا ریزش مو
  • چرب شدن پوست و آکنه

این مورد را نیز بهتر بدانید که سندروم پلی کیستیک احتمال بروز مشکلاتی مانند دیابت نوع دو و یا بالا رفتن سطح کلسترول را افزایش می دهد.

دکتر سمیه یگانه متخصص زنان در تهران در زمینه انواع جراحی زیبایی واژن مانند لابیاپلاستی، سفید کردن واژن، تنگ کردن واژن و درمان بیماری های زنان مانند درمان فیبروم رحم ، درمان تنبلی تخمدان در شمال تهران و غیره می توانند مشاورات لازم را به شما بدهند. همچنین می توانید برای دریافت اطلاعات بیشتر با شماره های زیر تماس حاصل فرمایید یا به پیج اینستاگرام دکتر سمیه یگانه مراجعه نمایید.                                                  شماره تماس: ۰۹۰۲۱۱۸۰۵۰۰ -۲۲۸۰۹۴۳۱

 

آیا علائم سندروم پلی کیستیک بعد از یائسگی برطرف می شوند؟

سندرم تخمدان پلی کیستیک، تاثیراتی را بر روی بدن می گذارد. در برخی خانم های مبتلا به این اختلال، با نزدیک شدن به یائسگی، شاهد منظم شدن سیکل قاعدگی خواهیم بود. با این حال، نمی توان گفت که با افزایش سن، علائم تنبلی تخمدان بهبود می یابد. علاوه بر این، ابتلا به دیابت نوع دو، سکته و یا مشکلات قلبی به مرور زمان در خانم های مبتلا به این مشکل افزایش می یابد.

علت تنبلی تخمدان

  • علت اصلی بروز  این مشکل به طور کامل مشخص نیست، اما این اختلال عمدتا زمینه ارثی و خانوادگی دارد و با بر هم خودن سطح هورمون های بدن از جمله انسولین، مرتبط می باشد. انسولین، هورمونی است که مسئول کنترل سطح قند خون در بدن می باشد.
  • بسیاری از خانم های مبتلا به این اختلال، نسبت به انسولین مقاومت نشان می دهند و به همین خاطر، به مرور زمان، شاهد بالا رفتن سطح انسولین خواهند بود. این موضوع می تواند باعث افزایش تولید برخی هورمون ها مانند تستوسترون شود.
  • پس می توان گفت بالا رفتن سطح انسولین یکی از علل بروز سندروم پلی کیستیک  می باشد.
  • چاقی و اضافه وزن، از جمله مواردی است که احتمال بروز آن را افزایش می دهد.

تشخیص سندروم پلی کیستیک

  • جهت تشخیص این عارضه ، ابتدا پزشک به بررسی علائم می پردازد و فشار خون بیمار را چک می کند.
  • معمولا جهت بررسی میزان تولید و سطح هورمون ها، آزمایش های هورمونی از سوی پزشک تجویز می شود، تا مشخص شود که آیا تغییرات هورمونی علت بروز تنبلی تخمدان می باشد یا خیر.
  • اسکن اولتراسوند، از دیگر روش های تشخیصی است که تعداد فولیکول در تخمدان ها را نشان می دهد. (فولیکول ها، توده های مملوء از مایعی هستند که در داخل تخمدان تشکیل می شوند)
  • آزمایش خون نیز به اندازه گیری سطح هورمون ها و غربالگری دیابت و کلسترول بالا کمک می کند.
  • متخصص زنان با تشخیص صحیح علت بروز آن ، بهترین گزینه درمان را به منظور کنترل علائم در نظر خواهد گرفت، که می تواند شامل ایجاد یک سری تغییرات در سبک زندگی و یا مصرف دارو باشد.

فیلم سندروم پلی کیستیک

 

درمان سندروم پلی کیستیک

درمان قطعی برای این اختلال وجود ندارد، اما می توان به کنترل علائم کمک کرد. در مواردی که خانمی از چاقی و اضافه وزن رنج می برد، پزشک از او می خواهد که وزن کم کند و رژیم غذایی سالم و متعادلی داشته باشد. رژیم غذایی و ورزش درکنار مصرف دارو ، قطعا به کنترل بهتر علائم تنبلی تخمدان کمک خواهد کرد.

مصرف دارو برای درمان تنبلی تخمدان

از مصرف دارو در درمان و کنترل علائمی مانند رشد موی زائد، بر هم خوردن سیکل قاعدگی و یا مشکلات باروری استفاده می شود. که می تواند شامل موارد زیر باشد:

  •  قرص های پیشگیری از بارداری. این قرص ها حاوی استروژن و پروژستین هستند که تولید استروژن را منظم می کنند. با منظم شدن تولید هورمون ها، احتمال بروز سرطان تخمدان کاهش می یابد و به درمان مواردی مانند خونریزی غیر طبیعی و یا رشد موهای زائد کمک خواهد شد.
  • مصرف پروژستین. مصرف پروژستین به مدت ده تا چهارده روز، هر دو ماه یک بار، به منظم شدن سیکل قاعدگی و پیشگیری از بروز سرطان تخمدان کمک می کند.

عوارض تنبلی تخمدان

سندروم پلی کیستیک نیز یک نوع بیماری و مشکل است که می توان با تشخیص زود هنگام ، آن را دریافت کرد و از به وجود آمدن عوارض جانبی و مشکلات متعدد جلوگیری کرد. این بیماری نیز همانند تمامی بیماری ها با خود مشکلاتی را برای فرد به وجود می آورد که اگر درمان نشود شدت آن ها افزایش پیدا می کند و باعث بروز اتفاقات ناگوار می شود. از میان عوارض درمان نکردن این بیماری می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ناباروری :

ناتوانی در باروری یکی از نشانه های تنبلی تخمدان می باشد. زنان مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک برای باردار شدن با مشکلات بیشتری مواجه می شود. عدم تعادل در هورمون های جنسی با جلوگیری از بلوغ یا آزاد شدن فولیکول ها از تخمدان می تواند روند تخمک گذاری را متوقف و آهسته کند.

  • آپنه خواب:

معمولا توقف تنفس در خواب که با اسم خروپف شناخته می شود در زنانی که به این سندروم مبتلا هستند بسیار شایع می باشد. این مسئله ممکن است به دلیل افزایش وزن یا افزایش میزان تولید هورمون های تستسترون که بر روی گیرنده های خواب تاثیر گذار هستند ، به وجود آید. همچنین می تواند باعث افزایش مقاومت بدن به انسولین ، ابتلای بیمار به فشار خون بالا و خستگی شود. حدود ۲۰ در صد از بانوانی که به سندروم پلی کیستیک مبتلا هستند به وقفه خواب دچار می شوند.

  • اختلالات روحی و روانی:

اختلالات روحی و خلقی مانند استرس ، افسردگی ، دو قطبی بودن در زنانی که به تنبلی تخمدان دچار هستند بیشتر می باشد. متاسفانه هنوز علت این موضوع مشخص نمی باشد اما برخی از پزشکان علت آن را عدم تعادل هورمون ها و برخی ها علت آن ها روند خسته کننده و پیچیده زندگی با این بیماری می دانند.

  • پوکی استخوان :

هورمون های استروژن به حفظ استخوان کمک بسیار زیادی می کنند. افرادی که میزان ترشح هورمون استروژن آن ها بسیار کم است ، در معرض خطر ابتلا به پوکی استخوان هستند.

 

 

لزوم بررسی قند و چربی در بیماران مبتلا به سندروم پلی کیستیک

جالب است بدانید که این عارضه نوعی اختلال در متابلویک بدن می باشد که از علائم اصلی آن می توان به افزایش مقاومت بدن به انسولین و افزایش سطح تولید انسولین در بدن اشاره کرد. ممکن است برخی از افراد مبتلا به این عارضه بسیار لاغر باشند اما یک نوع اختلال متابولیک پنهان وجود داشته باشد که در چنین شرایطی نیاز است تا چربی خون و تحمل گلوکز را در این دسته از افراد بررسی شود تا در صورت نیاز دارو هایی جهت پیشگیری از ابتلا به دیابت و مشکلات قلبی و عروقی به وجود آمده از افزایش کلسترول برای فرد تجویز شود.

چه زمانی برای درمان سندروم تخمدان پلی کسیستیک باید به پزشک مراجعه کرد؟

با توجه به اینکه در خصوص سندرم تخمدان پلی ‌کیستیک علت مشخصی وجود ندارد ، اما با تشخیص زودهنگام آن ، می ‌توان به کاهش خطر مرتبط با بیماری و تسکین علائم کمک کرد. در نهایت ، در صورت قطع ‌و یا نامنظم شدن قاعدگی ‌، مشاهده  رشد بالای موهای زائد ، آکنه و افزایش وزن شدید ، برای ارزیابی‌ این مشکل می بایست به پزشک مراجعه کنید. نکاتی که کمک می‌ کند بیمار از مراجعه به پزشک بالاترین بهره را برد شامل موارد زیر است :

  • سؤالات خود را قبل از بازدید یادداشت کنید تا زمان حضور در جلسه تمام آن ها را از دکتر خود بپرسید.
  • در جلسه مشاوره می توانید نام آزمایش‌ های جدید ، داروها ، درمان ‌ها و یا هر دستورالعمل دیگری که به واسطه پزشک ارائه می ‌شود را یادداشت نمایید.
  • تاریخ ، هدف و زمان مراجعه بعدی را به‌ خاطر بسپارید.
  • شماره تماس مرکز پزشکی را برای مطرح‌ کردن سوالات احتمالی که ممکن است در آینده برایتان پیش آید را داشته باشید.

کاهش علائم تخمدان پلی‌ کیستیک با مصرف ویتامین‌ ها

در بهبود کیفیت تخمک ‌ها و همچنین تقویت عملکرد تخمدان تنبل ، می ‌توان از ویتامین A ،  Eو همچنین مکمل کوآنزیم ۱۰ Q  بهره جست. این کوآنزیم در واقع آنتی‌ اکسیدان‌ قوی ای می باشد که کیفیت تخمک را افزایش می دهد. همچنین این مکمل طی یک آزمایش انسانی ، به نرخ لقاح بالاتر و جنین ‌های سالم ‌تر منجر می شود. همچنین Q10 سبب افزایش تعداد فولیکول‌ های تخمدان‌ ها و در نهایت بهبود تخمک ‌گذاری می‌ شود.

گیاه ‌درمانی تنبلی تخمدان

علائم بیماری پلی‌ کیستیک را می توان توسط بعضی از گیاهان کاهش داد. به عنوان مثال چای سبز آنتی ‌اکسیدان بالایی دارد و در زنان مبتلا به PCOS مقاومت به انسولین و تستوسترون را کاهش می‌ دهد. همچنین بعضی از دمنوش‌ ها همچون دمنوش دارچین ، زنجبیل و شیرین‌ بیان در این راستا بسیار موثر می باشند. از جمله عرقیات گیاهی متفاوت که در تقویت تخمدان تنبل هستند شامل موارد زیر است :

عرق گزنه ، رازیانه ، نعنا ، مریم گلی ، شنبلیله و عرقیجات سیر است.

خطرات طولانی ‌مدت تنبلی تخمدان چیست؟

به طور طبیعی باید گفت که اکثر بانوانی که با مشکل تنبلی تخمدان مواجه هستند ، به عوارضی طولانی‌ مدت دچار نمی‌ شوند. همان ‌گونه که بررسی ‌ها نشان می دهند ، ارتباطی میان مشکلات متابولیک و همچنین سندرم تخمدان پلی ‌کیستیک ، وجود دارد که برخی ممکن است مشکلاتی همچون مقاومت به انسولین را تجربه کنند. از این رو ، در صورت ابتلا به این عارضه ، پیشنهاد می‌ شود که طی سال‌ ها ، متابولیسم خود را با انجام آزمایشات مربوطه ، به طور مداوم پیگیری کنید. در صورت روئیت علائم تنبلی تخمدان در دختران ، می بایست حتما تحت نظر پزشک با تجربه قرار گیرند تا داروهای مورد نیاز را طبق تجویز دکتر زنان با تنظیم دوره‌های پریود خود مصرف کنند. در غیر این صورت ، هیپرپلازی یا افزایش نامنظم پوشش داخلی رحم با مشکلاتی جدی همراه می شود.

اصلاح سبک زندگی برای درمان و جلوگیری از تنبلی تخمدان

اصلاح سبک زندگی در کاهش عوارض تنبلی تخمدان بسیار مؤثر است. کوچک ترین تغییرات می‌ تواند بهبودی ۵ تا ۱۰ درصدی اختلالات متابولیک و تخمک ‌گذاری را به همراه داشته باشد. اگر با این عارضه مواجه هستید ، رعایت نکات زیر می‌ تواند به بهبود علائم این عارضه کمک بسزایی کند:

  • مصرف مواد غذایی تازه ، همچنین میوه (توت فرنگی) و سبزیجات (گوجه فرنگی) ، در رژیم غذایی روزانه
  • حذف مواد قندی ، چرب و فست فود از رژیم غذایی
  • ورزش و کاهش وزن زنان می‌ تواند تنظیم قاعدگی ، هورمون‌های آندروژن و همچنین قدرت باروری را بهبود دهد.
  • رعایت رژیم غذایی مناسب با استفاده از پروتئین‌های کم چرب مانند گوشت ماهی و مرغ ، روغن زیتون و امگا ۳ 
  • تنظیم ساعت خواب
  • جلوگیری از مصرف هر گونه تنقلات ناسالم

سوالات متداول

  • آیا شخصی که مبتلا به سندروم پلی کیستیک می باشد می تواند باردار شود؟

یکی از مهم ترین دغدغه ها و نگرانی های افرادی که به بیماری سندورم پلی کیستیک مبتلا هستند این است که آیا می توانند با وجود این بیماری باردار شوند یا خیر؟ باید بدانید که این دسته از افراد نیز می توانند همانند مردم عادی باردار شوند اما تنها ممکن است نیاز به مدت زمان طولانی تری داشته باشند. در صورتی که افراد به اضافه وزن مبتلا هستند کم کردن وزن می تواند به تنظیم سیکل قاعدگی و همچنین افزایش احتمال بارداری فرد کمک کند.

  • آیا سندروم پلی کیستیک بر روی بارداری تاثیر می گذارد؟

طبق گفته بهترین متخصص زنان درمان کننده تنبلی تخمدان در اقدسیه و شمال تهران ، این مشکل می تواند مشکلاتی را برای مادر و جنین در دوران بارداری ایجاد کند و معمولا خانم های باردار مبتلا به این اختلال، بیشتر در معرض سقط جنین ،  دیابت بارداری ، مسمومیت در دوران حاملگی و زایمان سزارین قرار دارند.

  • آیا فرد می تواند به درمان بیماری خود کمک کند؟

یکی از مهم ترین عللی که می تواند در بهبودی فرد تاثیر بگذارد ، کنترل وزن و چاقی می باشد. در واقع کاهش وزن می تواند به بهبود علائم به وجود آمده کمک کند. طبق مشاهدات صورت گرفته زنانی که به این بیماری مبتلا هستند حتی کاهش پنج درصدی وزن نیز در درمان آن ها تاثیر گذار می باشد. تغییر سبک زندگی و مصرف مکمل های مناسب نیز می تواند به درمان این مشکل کمک کند.

  • آیا می توان از بروز مشکلات ناشی از تنبلی تخمدان در دوران بارداری پیشگیری کرد؟

بله، با رعایت موارد زیر می توان از بروز علائم این اختلال در دوران بارداری تا حد زیادی پیشگیری کرد:

  • رسیدن به وزن بدنی متعادل قبل از بارداری.
  • کنترل سطح قند خون قبل از بارداری، از طریق داشتن رژیم غذایی سالم و متعادل، ورزش و تحرک بدنی و مصرف داروهایی مانند متفورمین.
  •  مصرف فولیک اسید.

2 thoughts on “تنبلی تخمدان

  1. هدی امیری - ژانویه 9, 2023 در 8:29 ق.ظ

    سلام من ۳۸سالمه یبار سقط داشتم و پریودهایم منظم است قبلا کیست و فیبروکیستیک سینه داشتم برطرف شد الان دوباره کیست تخمدان و فیبروکیستیک سینه دارم و پریودهای نامنظم. دکتر فوق تخصص رفتم قرص بهم داد و بعد اتمام قرص ها پریود شدید شدم و لخته بزرگی خارج شد با درد های خیلی شدید ولی هنوز پریودهای نامنظم دارم. قصد بارداری هم دارم با اینکه پریود نشده ام بی بی چک منفی است. آیا با داروها کیست من برطرف شده؟ چه موقع امکان بارداری وجود داره؟

    پاسخ
  2. حمیرا احمدی - ژانویه 9, 2023 در 8:29 ق.ظ

    سلام دکتر من هر چندوقت یکبار پریودامم نامنظم میشه یعنی یکماه نمیشه بعد چهاروزه است خیلی کم هم خون میاد دوسال پیش دکتر رفتم سونو هم رفتم کیست داشتم قرص خوردم اوکی شد اما الان باز برگشته تخمدانم پر کیست شده زیر شکم خیلی درد میکنه در ضمن دختر هستم بعد اینسری قرص ضد بارداری و قرص گالگا داده ک چهارروزع میخورم خالت تهوع میگیرم خیلی بد و شکمم باد کرده نمی‌دونم چیکار کنم

    پاسخ

پاسخ